Zira yapışmadan kızarmalar yapmak ve yemekleri hazırlamak teflon teknolojisi sayesinde mümkün hale geliyor ve bu durum yemekten sonra bulaşıkları daha kolay hale getirdiği gibi yanıklar gibi tadı bozucu pek çok etkenin de üstünden gelinmesinde işe yarıyor. Fakat teflonlara dair korku hikayeleri ve hastalıklara dair söylentiler de bir o kadar çok. Bu söylentilerde birazcık doğruluk payı var ve sizlere teflonun potansiyel zararlarından biraz bahsedeceğiz.
Teflonun dikkat çeken en önemli noktalarından bir tanesi, içerisinde bulunan ve yapışmayı önleyen bazı kimyasalların tiroid bezinin işleyişini bozabileceğine dair güçlü kanıtlar olması. Zira tiroit hastalığına dahip olanların bezlerinde teflonda yer alan kimyasalların daha fazla bulunduğu saptanmış durumda ve dolayısıyla teflonun tiroit bezi ile direkt olarak bir ilişkisi olduğunu söylemek mümkün.
Ancak bu kimyasal kaynaklı durum genellikle çizilmiş ve aşınmış teflon tavaların ve tencerelerin kullanımından dolayı kaynaklanıyor ve doğru bir şekilde kullanılan teflonlarda yan etkilere rastlamak oldukça zor. Teflon bir ürün aldığınızda yanında gelen kullanım talimatlarını incelerseniz, ürünü kesinlikle tahta kaşık ve spatulalar ile kullanmanız gerektiğini görebilirsiniz. Metal kadar aşındırıcı etkisi olmayan tahta ürünlerin kullanımı sayesinde teflona zarar vermeden ve teflon kimyasallarının yemeğe karışmasına izin vermeden yemeklerinizi güvenle pişirebilirsiniz.
Dikkat çeken bir diğer konu ise teflon içerisinde pişirilen yemeklerin sıcaklığı ve teflonun boş olarak ısıtılması. Yapılan araştırmalara göre teflon yüksek ateşte uzun süre boş olarak ısıtıldığında zararlı gazlar yaymaktadır ve bu gazların sağlık üzerinde tehlikeli etkileri mevcuttur. Dolayısıyla teflon kullanırken kesinlikle boş teflonu ateşe koymamalı, içi dolu olduğunda da orta ateşten yukarısı tercih edilmemeli. Teflonun yapısını bozmadan yapacağınız yemeklerde eser miktarda teflon olacaktır ve bu miktar sağlığı ciddi anlamda tehdit etmeyecektir.
Elbette teflonun zararlarından korunmanın yollarından bir tanesi onu hiç kullanmamaktan geçmektedir ve hamile kadınların zarar görmüş teflon yüzeylerde yaptıkları yemeklerin çocukları için de zararlı olacağına hiç şüphe yok. Bu nedenle özellikle anne adayları başta olmak üzere tüm kadınların aşınan ya da çizilen teflon malzemelerini yenileri ile en kısa zamanda değiştirmelerini ve metal kaşıklar ya da spatulalar kullanmamalarını öneriyoruz.
Kaynak:kadınca