Kahve ve yeşil çayın düzenli olarak tüketilmesi felç riskini azaltıyor!
Kahve ve yeşil çayın düzenli olarak tüketilmesi felç riskini azaltıyor. Japon bilim insanlarının yaptığı araştırmanın sonuçları dikkat çekici.
Japon bilim insanlarının kahve ve yeşil çay tüketimiyle ilgili olarak yaptıkları araştırmanın sonucu, Amerikan Journal of the American Heart Association dergisinde yayımlandı. Japon bilim insanları 83 bin 269 Japonun 13 yıl boyunca kahve ve yeşil çay tüketimini gözlemledi. Bunun yanı sıra kilo, içki ya da sigara tüketimi, beslenme alışkanlıkları ya da spor faaliyetleri gibi diğer faktörler de göz önünde bulunduruldu. Araştırmanın sonucunda kahve ya da yeşil çay tüketenlerin daha az felç geçirme riski taşıdığı tespit edildi. Örneğin düzenli olarak günde bir fincan kahve içen kişi, çok nadir kahve tüketen birine oranla yüzde 20 daha az felç tehdidiyle karşı karşıya. Günde iki ya da üç fincan yeşil çay tüketenler ise nadiren yeşil çay içen birine göre yüzde 14 daha az felç geçirme riski altında.
Yeşil çay
Bilim insanları kahve ya da yeşil çaydaki hangi madde ya da maddelerin felç riskini azalttığı konusunda bilgi vermezken, bu konunun araştırılması gerektiğine dikkat çekti.
Bu araştırma, fazla kahve tüketiminin sağlık açısından risk oluşturduğu yönünde daha önce yapılan araştırmaları da çürütmüş oluyor. Gerçi Japon bilim insanları araştırmanın başlarında günde iki fincandan fazla kahve tüketenlerin daha sık kalp rahatsızlığı yaşadığını gözlemledi. Ancak araştırmanın ilerleyen yıllarında kalple ilgili bu rahatsızlıkların kahve tüketimiyle ilgisi olmadığı sonucuna varıldı. Bilim insanlarına göre fazla kahve tüketen kişiler genellikle sigara da tüketiyor ve kalp sorunları muhtemelen bundan kaynaklanıyor.
Siyah mı, yeşil mi?
Çayın rengi nasıl bir işlemden geçtiği ile ilgilidir. Çayın yeşil mi, siyah mı, beyaz mı ya da kırmızı mı olacağını belirleyen şey yapraklarının hasat sonrası maruz bırakıldığı işlem derecesidir. Siyah çay tam fermente edilmiştir, kırmızı çay kısmen fermente edilmiştir, yeşil çay ise hiç fermente edilmemiş ancak belli bir sıcaklıkta çevrilerek kurutulmuştur, beyaz çay ise neredeyse hiç işlem görmemiştir.
Bu dört çeşit çay arasında olgunlaşmamış, filizleri henüz tam açmadan hemen önce toplanan çay yapraklarıyla yapılan tek çay beyaz çaydır. Filizlerinin üzeri hala gümüş rengi tüylerle kaplıdır, çay kurutulduğunda bu gümüş tüyler beyaza döner ki çayın adı da buradan gelir. Beyaz çay en az işlenen çay türüdür ve aslında polifenoller bakımından da en zengin olan çay türüdür.
Nasıl hazırlanır?
Hepsi de olgun yapraklardan yapılan yeşil, kırmızı ve siyah çay kurutulur. Bundan sonra uygulanan işlem hepsi için birbirinden biraz farklıdır. Yeşil çay yapmak için kurutulan yapraklar buhara tutulur ya da belli bir ısıda karıştırılarak pişirilir, sonra tekrar kurutulur. Kırmızı çay yapmak için kurutulmuş yapraklar önce ufalanır sonra kısmen fermente edilir, sonra belli bir ısıda karıştırılıp kavrularak kurutulur. Siyah çay yapmak için kurutulmuş yapraklar ilk olarak sarılır, sonra tam olarak fermente edilir, ardından belli bir ısıda karıştırılarak pişirilip kurutulur. Dünyada tüketilen çayın yüzde yetmiş sekizini siyah çay oluşturur, yeşil çayın kapladığı alansa yüzde yirmidir.
Hem siyah hem yeşil çay kanserle savaşır!
Çay yaprağına uygulanan işlemler kimyasal niteliğini değiştirir. Koyu renk çayların daha fazla işlemden geçirildiğini artık biliyoruz, ancak bu durum bu besinin sağlık açısından sağladığı faydaları kaybettiği anlamına gelmiyor. Yeşil çay ve tahminen ondan daha az işleme tabi tutulan beyaz çay kateşin olarak adlandırılan çok güçlü bir polifenol grubu içerir. Kateşinler yeşil çaya kanser karşıtı özelliğini kazandıran bir polibeyazfenoldür.
İnme riskini azaltıyor!
Siyah çay iseyeşil çaydan daha fazla kompleks polifenol içerir. Siyah çayın fermentasyonu sırasındapek çok özel antioksidan oluşur. Journal of Nutrition’da 2001 senesinde yayımlanan bir araştırma raporunda ve Hollanda NationalInstitute of Public Healtand the Environment tarafından yapılan bir araştırmada düzenli siyah çay tüketimi ile inme riskindeki düşüş arasında bağlantı bulunmuştur. Yapılan bir başka çalışmada ise, 552 erkek 15 yıl boyunca gözlem altına alınmış ve siyah çaydaki flavonoidlerin inme ve kalp krizine sebep olabilecek “kötü” kolesterol yani LDL üretiminin düşmesine yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır.
Kaynak:habercaddesi
Yaz sıcaklarında evinizde yapacağınız soğuk içeceklerle ilgili tarifler ve ipucları vereceğiz. Bu içeceklerin hazırlanması kolay, ferahlatıcı, sunumları çok şık
Mükemmel tadı, her türlü hamur işinde kullanılabilir olması, glutensiz oluşu ve içerdiği yüksek protein, kalsiyum ve demir ile benim mutfağımda çoktan yerini aldı bile.
Demir eksikliğinin ihmal edilmesinin bağışıklık sisteminin zayıflamasından ruhsal sorunlara kadar birçok probleme yol açtığını belirten uzmanlar, demir eksikliği anemisi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Islak kek yaz kış en sevilen tatlılardan biridir. Peki, Islak kek nasıl yapılır? En pratik ıslak kek tarifi hangisi? Sizin için hazırladığımız tariften sonra ıslak kek nasıl yapılır artık...
Çiriş otu son dönemlerde sıkça aranan besinlerden biri… Peki, bu çiriş otu nedir? Çiriş otu faydaları nelerdir?
Hemen hemen her gün kahvaltılarımızda ve çeşitli öğünlerimize eklediğimiz yumurta hakkında vereceğimiz bilgileri öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız.
Alan adının sorgusunu yaptığınızda 2002 yılından bu yana faaliyet gösterdiğimizi bulabilirsiniz. Bir zamanların çok hızlı sosyal medya forumlarından birine sahip-ti Kalbim! Bir çok dostluğa, birçok arkadaşlığa ev sahipliği yaptı. Sitemiz üzerinden E-Kart’lar gönderildi, birçok yazar suya yazılmış mektuplarını web sitemiz üzerinden yayınladı. Bugünlerde “biraz ondan, biraz bundan, her telden, her şeyden” mantığıyla aklına gelenleri karalamaya devam eden bir projedir kalbim.gen.tr!
2002 / 2020
kalplerin buluştuğu adres - kalbim.gen.tr