Güvenlik, çevreye bakmak ve bu ortamı, bebeğinizin o andaki becerileri eşleştirmek demektir.
Bebeğinizin keşifleri için güvenli yollar ve yerler ayarlamak, bebeğinizi her an izlemekten (imkansız bir görev) daha iyidir, bununla birlikte her çocukta bazı genel güvenlik ilkeleri geçerlidir.
Yenidoğan bebekler bile arada bir ters dönüş yuvarlanabilir, bu yüzden bebeğinizi kesinlikle bir küvet, alt değiştirme masası gibi yüksek bir yüzey ya da bir yetişkin yatağı üzerinde yalnız bırakmayın. Telefon çalarsa bebeğinizi de yanınızda götürün (ya da bırakın telesekreter cevaplasın). Bebeğinizi kesinlikle bir dakika bile bir araçta kendi başına bırakmayın.
İlk günlerde bebeğinizin neden ağladığını anlamak çoğunlukla zordur. Bazen sinirlenmek de normaldir, ama sinirleriniz ne kadar bozulursa bozulsun asla bebeğinizi şiddetle sarsmayın veya titretmeyin. Sarsılmış Bebek Sendromunun (SBS) bebeğiniz üzerinde ciddi sonuçları olabilir.
Araştırmalar, bebekleri sırt üstü uykuya yatırmanın, SIDS riskini yüzde 70’e varan oranlarda azalttığını ortaya koymaktadır. Ayrıca aşağıdakileri de yapmanız gerekir:
1. Konforlu bir oda sıcaklığını muhafaza edin. Küçük bir çocuk, sadece başı çevresinde terlediği için kendi ateşini ayarlamada bir yetişkinin kapasitesine sahip değildir. Başı terle ıslanmışsa başını örtmeyin ve kıyafetlerinin bir katını çıkarın.
2. Uyku alanını kontrol edin. Bebeğiniz, sert bir şilte üzerinde uyumalıdır. Kalın yorganlardan, örtülerden, yastıklardan ya da koyun postu ve su yataklarından kaçının. Yastıkları veya büyük pelüş oyuncakları beşikten uzak tutun. Tampon amaçlı yastık kullanmaktan kaçının.
3. Sigara içmeyi bırakın. İkinci el dumana maruz kalan bebeklerin SIDS ölüm riski iki kat daha yüksektir. Sigara içenlerin evleri, yangın ve yangınla ilgili yaralanmalar açısından daha büyük risk altındadır.
4. İstiyor veya yapabiliyorsanız emzirin. Emen bebekler, daha düşük SIDS riski yaşar.
Satın aldığınız her ürün, emin olmanız için Tüketim Malları Güvenlik Komisyonu (CPSC) onayı taşımalıdır. Gevşek parçalar, keskin ya da pürüzlü kenarlar ve soyulan boya olup olmadığını düzenli kontrol edin.
Boğulma tehlikelerinden kaçınmak için aşağıdaki kılavuz ilkeleri takip edin:
Sosisli sandviç, tam üzüm, fıstık, sert şeker ve çiğ havuç gibi belirli yiyeceklerden kaçının.
Bebeğinizi daima kucağınızda ya da bir çocuk sandalyesinde dik oturur konumda besleyin. Çocuğunuzun, ağzında yiyecekle yürümesine veya koşmasına izin vermeyin.
Oyuncaklardaki gözler, düğmeler veya ağız parçaları gibi gevşek parçalar ve parçalara ayrılan oyuncaklar boğulma tehlikesi arz eder.
Bebeğin boynuna, küçük el ve ayak parmaklarına dolanabilecek gevşek ipler veya kurdeleler veya benzer öğeler açısından içten ve dıştan kıyafetleri kontrol edin.
Su kitleleri civarında kesinlikle gözünüzü çocuğunuzdan ayırmayın. Aşağıdakileri yaparak çocuğunuzu güvende tutun:
Banyoyu girilmez bölge ilan edin. Denetlemek üzere orada bulunmadığınız sürece, çocuklarınız banyodan uzak durmalıdır.
Varsa havuzunuzun üstünü örtün.120cm’den yüksek olacak şekilde kilitli kapısı olan bir çit kurun.
Su cihazlarına dikkat edin. Kol simitleri, çocuk banyo oturakları, plastik halkalar ve diğer cihazlar, küçük çocuklar açısından güvenliği garanti etmez. Her an çocuğunuzu doğrudan izleyin.
Kaynak:prima