Denizde ve Havuzda Kulakları Bekleyen Tehlike!

Denize ve havuza girerken kulaklara su kaçırılmaması uyarısında bulunan Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Fulya Gülden Aydın, “Havuza ve denize girilen yaz aylarında kulak sağlığına daha fazla özen gösterilmelidir. Özellikle kirli havuzlar dış kulak yolu iltihabına neden olabiliyor” dedi.Dış-Kulak-İltihabı-3

* Kulağa suyun kaçmasıyla kulakta bulunan kirler şişer, bu da dış kulakta ıslaklık ve doluluk hissi gibi rahatsızlıklar yaratır. Bu durumun sık sık tekrarlaması veya uzun süre devam etmesi halinde, kirler bulundukları bölgeyi tahriş eder ve iltihaplanmalara neden olur. Bu rahatsızlıklar özellikle çocukları daha fazla etkiler.

* Bu tür rahatsızlıklarla karşılaşılmaması ve tatilin zehir olmaması için; özellikle çocuklar deniz ve havuz mevsiminden önce önlem amacıyla mutlaka bir Kulak- Burun-Boğaz uzmanına götürülmeli.

* Özellikle havuz sularında bulunan bakteri ve mantarlar da çeşitli kulak enfeksiyonlarına yol açabilir. Temiz olmayan havuzlara ve denize girilmesi; kulakta pek çok soruna yol açtığı gibi, havuzları temizlemek için kullanılan antiseptik maddeler de büyük sorun yaratır. Temizlikte kullanılan klor benzeri antiseptik maddelere alerjinin olması durumunda, östaki borusunda ödem oluşabilir. Bu ödem ise ciddi orta kulak iltihaplarına yol açabilir.

TIKAÇLAR KULAĞA ZARARLI
* Bu nedenle özellikle kulak zarı delik olanlar önlem almadan suya girmemeli. Güneş altında uzun süre kalan kişinin havuza ya da denize girmesi vücut direncini azaltır. Bu dirençsizlik ise hastalıklara davetiye çıkarabilir. Ayrıca; soğuk algınlığı, nezle ve sinüziti olup da havuza veya denize girenlerde akut orta kulak iltihabına sıkça rastlanır. İyi tedavi edilmeyen orta kulak enfeksiyonları, insan vücudunda ciddi olumsuzluklara yol açabilir. Orta kulak enfeksiyonlarının iç kulağa ve beyne doğru ilerlemesi durumunda menenjit ve kafa içi komplikasyonlar (beyin apsesi) meydana gelebilir.

* Deniz ve havuzlarda kulak yoluna koruyucu olarak takılan tıkaçlar kulağı korumak yerine zarar verebilir. Tıkaçlar, sadece kulak zarı delik olan kişilere önerilebilir. Tıkaçlar; kulaktaki hava sirkülasyonunu engellediği için, kulağa gelebilecek ani bir darbeyle kulak zarının patlamasına da neden olabilir. Bu nedenle kulak tıkacı zorunlu olmadıkça kullanılmamalı.
KULAK TEMİZLEME ÇUBUKLARINA DİKKAT EDİN!

Kulak temizleme çubuğu ile kulaktaki kirlerin içeri doğru itildiğini aktaran Op. Dr. Aydın, “Çoğu kişi neredeyse her gün kulak temizleme çubuklarını kullanarak kulaklarını temizlemeye çalışıyor. Kulak kepçesinin içindeki kulak yolunda kahverengi ve sarı renkli doğal bir salgı oluşuyor. Kulağın içindeki sarı salgı kir değildir ve temizlenmemesi gerekir. Siz temizlediğinizi sanıyorsunuz oysa kiri içeri itiyorsunuz, hem de dış kulak yolu cildinde yer alan yağ ve ter bezlerinde uyarı oluşturarak daha fazla kir oluşumuna yol açıyorsunuz. Bu salgıyı çubuklarla temizlemek yerine kulak kepçesine geldiğinde peçeteyle almanız daha doğru olacaktır” dedi.kulak
Nasıl önlem almalı?

*Tatile gitmeden önce kulak zarınızın delik olup olmadığını kontrol ettirin.

* Sık sık kulak-burun-boğaz problemleri yaşıyorsanız; yaz başında burun ve sinüs enfeksiyonlarını tedavi ettirin.

* Tatil öncesinde mutlaka kulak kiri (buşon) temizliği yaptırın.

* Denize veya havuza gireceğiniz yerde suyun temizliğinden mutlaka emin olun.

* Gireceğiniz havuzun klorlamasının düzenli olarak yapıldığından emin olun.

* Havuza sürekli temiz su verildiğinden ve havuz duvarlarının temizliğinden emin olun.

Kaynak:turkcebilgi

 

Yorum Yaz - Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir