Mükemmel tadı, her türlü hamur işinde kullanılabilir olması, glutensiz oluşu ve içerdiği yüksek protein, kalsiyum ve demir ile benim mutfağımda çoktan yerini aldı bile.

, Kuzey Etiyopya’da bulunan ve yılda bir kez ekilen, çok ufak taneli, yumuşak ve tatlı bir bitki. En çok Etiyopya’nın dağlık kesimlerinde yetişse de Mısır, Uganda, Avustralya, Birleşik Devletler ve Kanada’da da üretimi yapılıyor. Kırmızı, beyaz ve kahverengi olarak üç farklı türde olan , dünyadaki en küçük tahıl tanesi. Üç farklı türü üç farklı lezzet içeriyor. Beyaz tad olarak kestaneye, kahverengi ise fındık tadında, kırmızı ise yüksek demir katkısı içeriyor.

Türkiye’de bulunan fındık tadında olan kahverengi teff.Tadı, dokusu çok güzel. Bir de her türlü unla çok güzel uyum sağlıyor. Ben daha çok tek başına değil de yine onun gibi zengin içerikli özelliklere sahip diğer unlarla karıştırıp kullanılabilir. Böylece tek bir tahıl yerine ile birlikte birçok tahıldan aynı anda faydalanmış olursunuz. Kinoa ve chia tohumundan sonra teff unuyla hazırlanan tariflerle hem sağlığınızı hem de kilonuzu koruyabilirsiniz.

Teff unu nasıl ve nerelerde kullanılır?

Un ve tahıl durumunda bulunabilir teff’i pek çok yerde tüketebilirsiniz. Türkiye de sadece un olarak bulunan teff mayalayabilir, ekmek, kurabiye, kek gibi her türlü hamur işinde kullanılabilir. Tahılı ise kinoa ile yaptığımız bütün tariflerde kullanılabilir. Kullandığım için biliyorum tadı nefis, bir kere alışınca vazgeçmek istemeyeceksiniz. Yüksek oranda kalsiyum, demir ve protein içerdiği için yaptığım her hamur işinde mutlaka kullanıyorum. Özellikle spor yapıyorsanız, kilo kontrolüne dikkat ediyorsanız, yetişme çağında çocuklarınız varsa çok faydalı bir tahıl. Gluten içermediği için çölyak hastaları için iyi bir seçenek. Vejetaryen beslenenler için de içerdiği yüksek proteinden dolayı tercih edilecek bir tahıl.

Teff’in faydaları nelerdir?

*Buğdaydan daha fazla protein, ve kalsiyum, vitamin ve demir içerir. İçerisinde bulunan demir vücudumuz tarafından kolayca emilir.
*Glutensiz bir bitki olan teff çölyak hastalarının tüketebileceği bir besin deposu.
*Önemli ölçüde protein, magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir ve C vitamini içerir.
*Çok önemli bir amino asit kaynağı.
*Kan şekerini dengelediği için şeker hastaları için önemli bir insülin dengeleyici.
*Sindirim sistemini düzenliyor ve kabızlığa iyi geliyor.
*Kan dolaşımını düzenlediği için kalbimiz için çok faydalı.
*Metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
*Kansere karşı koruyucu özelliği vardır.
*Yüksek protein oranından dolayı vejetaryenler için iyi bir seçenek.
*Uzmanların verdiği bilgiye göre, teff tahılının bilinen alerjik yapısı yok. Ama gıda veya benzeri herhangi bir alerjiniz varsa doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Kaynak:dokuzuncubulut.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here