ve bakımın oldukça zengin olan Güneydoğu Anadolu bölgesinde oldukça yaygın olarak tüketilir. Maş fasulyesinin eski yıllarda hastalıkları tedavi etmede kullanıldığı söylenir. Maş fasulyesi Akdeniz bölgesinde cin börülcesi olarak bilinir.

İşte protein deposu maş fasulyesinin faydaları…

Pek çok kişi tarafından bilinmese de faydaları oldukça çok olan maş fasulyesi bezelye gibi ufak ve yeşil renkte olan bir fasulye türüdür. Şeker hastalarının ihtiyaç duyduğu B vitaminleri maş fasulyesi içerisinde bol miktarda yer alır. Ayrıca maş fasulyesi içerisinde yine bol miktarda protein ve lif bulunmaktadır. Cin börülcesi olarak tanınan bu tür, günümüzde yeni yeni yayılan ve insanlar tarafından tanınan bir tüketim ürünü haline gelmiştir. Akdeniz Bölgesi’nde de Toroslarda yetişir ve ‘cin börülcesi’ olarak bilinir. Maş fasulyesi ile piyaz ve çorba yapabilir, pilavlara ekleyebilir ve filizlendirebilirsiniz. Çin mutfağında da kullanılan maş fasulyesinin eski zamanlarda hastalık tedavisinde kullanıldığı söylenir. Süpermarketlerde, 500 gramlık paketlerde, organik ürün standlarında satılmaktadır. Ayrıca aktarlardan da temin edilebilmektedir. Maş fasulyesinin mercimek gibi pişirilerek,içine piyaz garnitürü, yeşil soğan, maydanoz, salatalık, zeytinyağı, koruk ekşisi eklenip servis edilmesi önerilir.

100 gram haşlanmış maş fasulyesi tükettiğinizde 7 gram protein almış olursunuz. Proteinden zengin bu besin özellikle vejetaryenler için ideal bir kaynak.
Liften zengin oluşu sebebiyle kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Lif içeriği kan şekeri seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağlar. Diyabetikler için çok uygun bir besindir.
İyi bir lif kaynağı olması onun bağırsak dostu bir besin olmasını sağlar. Boşaltım sisteminin temizlenmesine sağlayarak vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
100 gramı haşlanmış maş fasulyesi sadece 105 kaloridir. Proteinden ve liften zengin oluşunun yanı sıra glisemik indeksi düşüktür, yağ içermez ve kalıcı tokluk sağlar. Tüm bu özellikleri ile kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir.
Maş fasulyesi yaşlanma karşıtı bileşikler içermektedir. İçeriğindeki fitoöstrojenler derinin yapısında bulunan kolajen ve elastin sentezinde görev alarak cildin yaşlanmasını geciktirir.
Maş fasulyesi inhibitörleri içermektedir. inhibitörlerinin tümör oluşumunu engellediği ve kanser riskini azalttığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Özellikle kadınlara meme kanserine karşı maş fasulyesi tüketimi önerilmektedir.
Maş fasulyesi kalp dostudur. ABD’de yapılan kapsamlı bir çalışmaya göre haftada 4 ve daha fazla porsiyon bakliyat tüketenlerde kalp hastalıkları riski %22 azalmaktadır.
Maş fasulyesi lesitinden zengin bir besindir. Karaciğerin yağlanmasını azaltarak karaciğer fonksiyonlarının normal işleyişine yardımcı olur.
Protein ve çinko yetersizliği saç ve tırnakların güçsüzleşmesine ve saç dökülmesine neden olur. Maş fasulyesi saç ve tırnaklar için gerekli olan bu besin ögelerinden zengindir.

Ayarıca;hamilelik döneminde ve bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan bir doğa harikası olan anne sütünün daha besleyici olması için bolca tüketebilirsiniz.

Maş Çorbası

2 su bardağı maş

½ su bardağı pirinç

2 orta boy kuru soğan

2-3 tane kurutulmuş kırmızı biber

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 su bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tarhın

1 yemek kaşığı kırmızı toz biber

Tuz

Maş, 7-8 bardak su ile kaynamaya bırakılır. Bir süre sonra maşın kabukları gövdeden ayrılır, suyun üstüne çıkar. Yüzeye çıkan kabuklar, bitinceye kadar alınır. Yarım halka şeklinde ince veya boyuna

ince doğranmış soğanlar ve yıkanmış pirinç eklenir. Salçalar, doğranmış kuru biberler, tuz ve tarhun da konulup, pirinçler açılıncaya kadar pişirilir. Yağ kızdırılır, içine kırmızı biber atılır,

çorbanın üstünde gezdirilir.

Maş Piyazı

1 su bardağı maş

1 demet maydanoz

3 adet taze soğan

½ bardak ceviz

Tuz, kırmızı pul biber

Maş haşlanır, süzülür. İnce kıyılmış soğan, maydanoz, ceviz , tuz ve biberle karıştırılır.
Afiyet olsun 😉

Kaynak:mynet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here