aslında olgunlaşmamış bir çiçek tomurcuğudur. Olgunlaşmasına izin verilmeden enginardan faydalanmamız gerekir. Diyetisyen Çağlayan Şahin, enginarın bilinmeyen faydalarını anlattı.
Enginarın tam ortasında herkesi rahatsız eden, yenmeyen tüylü diken benzeri bir doku vardır. Eğer izin verilirde olgunlaşırsa çiçeğe dönüşen işte bu dokudur. İçerisinde ‘enginarın kalbi’ denilen bir yer vardır. Etrafındaki yapraklar ve tüylü doku çıkarıldığında bu kalbe ulaşılır ve en dişe dokunur yeri bu kısmıdır. Yapraklarının da uygun bir pişirme yöntemiyle tüketimi mümkündür.

Kolesterol ve enginar

Enginar, karaciğerdeki safra salgısını destekleyerek kolesterol atımını artırır ve karaciğerin kolesterol üretimini azaltır. Enginarın hoş acı tadını veren ve genellikle yapraklarında yoğunlaşan “cynarin”in ise 1970’lerde kolesterol düşürdüğü keşfedilmiştir. Ayrıca yine içerisinde bulunan “luteolin” adı verilen maddenin kötü kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolü düşürdüğü bazı araştırmalarla desteklenmiştir.

İrritabl barsak sendromu ve enginar

Enginar yapraklarının irritabl barsak sendromu yaşayan kişilerde hastalığa bağlı belirtileri azalttığı görülmüştür. 208 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada enginar yaprak ekstresinin irritabl barsak sendromu tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür.

Karın ağrısı ve enginar

Hazımsızlık ve karın ağrısıyla seyreden dispepsi rahatsızlığı, genellikle safra kesesinden
salgılanan safranın yetersiz salgılanmasına bağlanır. Yapılan araştırmalar enginar yaprağı ekstresinin bu salgıyı uyardığını göstermektedir.

Karaciğer fonksiyonları ve enginar

Enginar bitkisi devedikeni ailesindendir. Bu aile genel olarak karaciğer ve safrakesesinin korunmasında çok etkilidir. Karaciğerin vücudu temizlediğini düşünürsek, bu bitki de karaciğeri toksin ve enfeksiyonlardan korumaktadır. Bazı Akdeniz ülkelerinde enginar yaprağının suyu şarap veya suyla karıştırılarak kullanılmaktadır.

Diyabet ve enginar

Enginar, şeker hastalarında kan şekerini dengelemede büyük yardımcıdır. Enginarın içerisindeki inulin formundaki karbonhidratın etkisinin görülebilmesi için taze olması tek şarttır.

Besin değerine bakıldığında kalori anlamında bizi çok zorlamayacak bir besin olduğunu da görüyoruz. Bir büyük enginarın kalorisi 25 kalori civarındadır ve eser miktarda yağ içerir. İçerisinde 170 mg potasyum, bol miktarda c vitamini, folat, magnezyum ve posa vardır.
Enginarın faydaları saymakla bititilemeyecek kadar da çok. Sindirim sistemi rahatsızlıklarından, kolestrole; kalp hastalıklarından kansere kadar pek çok faydası bulunan mucize sebze enginarı, sofralarınızdan eksik etmeyin diyoruz.

Enginar son derece faydalı ve bir besin. Diğer sebzelerden farklı olarak, yüksek oranda protein ve karbonhidrat içerir.
*Vitamin ve mineral açısından da son derece zengindir.
* Düşük yağ içeriği nedei ile de, diyet dostu bir sebzedir.
* En sert maddelerin bile sindirilmesine yardımcı olan “sinarin” isimli madde enginarda bulunur.
* Karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
* Yağların sindirimin ve absorbe edilmesini de sağlayan Enginar, adeta bağırsakları yıkayarak, temizler.
* A,D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar; beyin yorgunluğunu giderir.
* Yüksek protein içeriği nedeniyel kalp adalelerini kuvvetlendiren enginar;
* Üre ve kolestrolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar.
* Enginar, kandaki şekeri düşeren bu değerli sebze, şeker hastaları için de çok faydalıdır.
* Mide ve bağırsakları dezefenkte eder.
* vücuda canlılık verir.
* Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar
* Böbrek ve bağırsakların düzenliçalışmasına yardımcı olur.
* Sindirimi kolaylaştırır.
* Kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür.
* Vücuda dinçlik verir.
* Kalp sağlığı için faydalıdır
* İshali keser ve önler.
* Kanı temizler.

Enginar Yaprağı Çayının Faydaları

Enginar yaprağı tarih boyunca özellikle sindirim sisteminin sağlığını korumak ve geliştirmek için kullanılmıştır. Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’nın Akdeniz’e kıyısı bulunan bölgelerinde doğal olarak yetişen enginar, devedikeni ailesindendir ve yılın her ayında bulunabilir. Ancak çiçeklerini bahar sonundan yaz ortasına kadar olan dönemde açar. 2 metre yüksekliğe kadar uzayabilen enginar bitkisi, dünyanın bilinen en eski sebzelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Enginar yaprağının sağlığa faydalı aktif bileşenleri; alkalin kül, sinarin, beta-sitosterol, luteolin, apigenin ve stigmasterol’dur. Bunlar arasında “sinarin” safra akışını arttırmak için kullanılır.

*Kötü kolesterolü düşürmek için yardımcı olarak kullanılabilir
*Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar
*Damar tıkanıklığını engeller
*Karaciğer fonksiyonlarını geliştirir
*Kan şekerini düşürür
*Diyabete karşı koruma sağlar
*Böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılır
*Bağışıklık sistemini güçlendirir
*Antioksidandır
*Cilt sağlığını geliştirir
*Sindirim sistemini çalıştırır
*Gazı azaltır ve şişliği önler
*Kafeinsizdir
*İdrar söker

Enginar Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır?

Enginar yaprağı çayını hazırlamak için; çeşitli çay markaların hazır poşet enginar çaylarını veya aktardan aldığınız hazır kurutulmuş enginar yapraklarını kullanabilirsiniz. Bir bardak çay için 1-2 çay kaşığı tepeleme enginar yaprağı yeterli olacaktır. Önce suyu kaynatın ve ocaktan alıp 1-2 dakika soğumasını bekledikten sonra enginar yapraklarını içine atın. 4-5 dakika demledikten sonra süzüp içebilirsiniz. Daha uzun süre demlerseniz tadı daha kuvvetli olacaktır. Tatlandırmak için bal veya bir miktar süt ekleyebilirsiniz.

Enginar Yaprağı Çayının Yan Etkileri

Her bitkisel üründe olduğu gibi enginar yaprağı çayı da aşırı tüketilmemeli ve doktora danışılarak kullanılmalıdır. Yapraklardan hazırlanan çay genel olarak güvenli kabul edilmesine karşın aşırı tüketimi safra kesesi sorunlarına ve safra taşına neden olabilir. Kolesterol düşürücü ilaç kullananların enginar yaprağı çayı içmeye başlamadan önce doktor onayı alması tavsiye edilir. Enginar yaprağı özünün harici kullanımı hassas ciltlerde alerjiye yol açabilir. Bu tip alerjik reaksiyonlar ciddiye alınmalıdır çünkü ciddi bir alerjik reaksiyon biçimi olan “anafilaksi”ye yol açabilir. Enginar yaprağı özünün cilt üzerinde kullanıldığında görülen alerjik belirtiler arasında kızarıklık, kaşıntı, şişlik, solunum sorunları ve yutkunma zorluğu bulunmaktadır.

Kaynak:hürriyetsağlık/sağlıkweb

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here