Ihlamur güzel kokulu çiçeklerinden dolayı ve bir gölge ağacı olarak yetiştirilir. Doğramacılıkta kıymetli olan beyaz ve hafif bir odun verir. Ihlamur kabuğundaki lifler ip ve kaba dokumalarda da kullanılır. Ihlamur ağacının kabuğu dekoksikasyon yapılarak yatıştırıcı, safra söktürücü olarak kullanılır. Kabuklardan hazırlanan merhem yara iyileşmesinde kullanılır. Ihlamur ağacının kabuğunun altındaki lifler toplanır dövülerek hamur haline getirilir. Bu hamur yaraların tedavisinde kullanılır.

IHLAMURUN FAYDALARI

 

 

*Uyku verir.
*İdrar söktürür.
*Kansızlığı giderir.
*Mide ifrazatını artırır.


*Sindirime yardımcı olur.
*Saç dökülmesini azaltır.
*Damar kireçlenmesini önler.
*Boyun ve yüze güzellik verir.
*Sinirleri yatıştırır ve rahatlatır.
*Bağırsak ve böbrekleri temizler.
*Kalp kifayetsizliğinde faydalıdır.
*Böbrekleri ve mesaneyi temizler.
*Burkulma ve ezilmelerde ağrıyı keser.
*Romatizmaya ve gut hastalığına iyi gelir.
*Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur.
*Balla karıştırılıp içilirse, mide ülserine faydalıdır.
*Sinirleri kuvvetlendirir, sinir bozukluğunu giderir.
*Böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur.
*Kabızlığı ve bağırsak spazmını giderir.
*Aybaşı ağrılarını hafifleterek daha kolay geçmesini sağlar.
*Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser bronşları açar ve balgamı söker.
*Grip ve nezlede vücudun direncini artırır, yakalanma riskini azaltır.
*Vücudu terleterek vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.
*Sabah aç karnına içilmeye devam edilen zayıflamak isteyenlere bu hususta yardımcı olur.
*Cildi güçlendirir parlaklık verir. Cilt lekerini azaltıcı etkisi için ıhlamur kaynatılır soğuktuktan sonra suyu lekelere sürülür.
*Saçlarınızı yıkayarak saçlarınızın beslenip kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemden sonra saçınızı durulamayı ihmal etmeyin.
*Göz çapaklanmalarında, pamuk yardımı ile gözlerinize kompres yapın. Hem çapaklanmaları önleyecektir, hem de gözünüzü dinlendirecektir.

 

 

Sağlığın ve güzelliğin şerefine ıhlamur içelim!

 

 

Kış aylarında içilen sıcacık bir çay desek aklınıza ilk gelenlerden biri de ıhlamur olmaz mı? Aslında ıhlamurun etkileri mevsimleri aşıyor! Organik olanları özellikle tercih edin.

Tek başına kaynatılıp içildiğinde mide hazmını kolaylaştırır.

İçine biraz kekik, nane ve rezene katarak kaynatıp bu karışımı içerseniz hem mide yanmalarına, hem de istifra türü rahatsızlıklara iyi gelir.

 

 

Cildinizi dostu da ıhlamur! Ihlamuru suda iyice kaynatıp soğutun. Sonra bu sıvıyı lekelere sürün, faydasını göreceksiniz.

Aynı şekilde elde edeceğiniz ıhlamurla kırışıklıklarınıza da veda edebilirsiniz!

İçine çok az karanfil atın, hem güzel bir tat elde etmiş olursunuz, hem de stresinizi çekip alır.
Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur zayıflamak isteyenlere bu hususta yardımcı olur. Ihlamurun migren için de birebir olduğu söyleyebiliriz.

 

 

Ihlamurun önerilen kullanım şekilleri :

 

 

* Terletici olarak, 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.

* 1 bardak su kaynatılır. 1 tutam ıhlamur çiçeği konur. 10 dakika bekletilir. Günde 2-4 bardak içilir. İçindeki saponin maddesi sebebiyle balgam söktürücü ve göğsü yumuşatıcıdır.

* Kabuklar kaynatıldığı zaman, safra salgısını uyararak, hazımsızlık vakalarında iyileşme sağlar. Yarım avuç dövülmüş ağaç kabuğunu bir litre kaynayan suya atın. 2-3 dakika kaynatın. 5-10 dakika dinlendirin. Günde bir fincan için. Dıştan yanıklara karşı suyunu pansuman olarak kullanılır. Kabuklarda müsilaj maddesi taşıdıklarından hafif müshildirler.

* Ihlamur, Kuşburnu, Papatya, Nane ve Hatmi, eşit oranda, ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır.1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendirilir. Sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.

* Ihlamur çiçekleri ve portakal yaprakları kaynatılıp çay gibi içilirse sinir hastalıklarında, öksürük, yaralar, migren ve sinirsel kusmalara faydalıdır.

* Saç dökülmesini önlemek için ıhlamur suyu ile masaj yapılır.

* Baş ağrısı için ıhlamur çiçeği, lavanta çiçeği, melisa, kediotu kökü, eşit olarak karıştırılır. Bir bardak kaynar suya bir tutam konur 5 dakika demlenir günde 1 kere bir fincan içilir.

* Burkulma ve ezilmeden dolayı olan ağrılar da ıhlamur pansumanı yapılır.

* Yaprakları zeytinyağı ile birlikte dövülerek elde edilen merhemi deri üstü yaralarına, yanıklarına, iltihaplara sürerek çabuk iyileşmesi sağlanır.

 

 

Kaynak:mucizeiksir\şifalıbitkileriniz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here