Midye sevenler dikkat!

0
3720

Türkiye’de pek çok kimsenin severek tükettiği midye, özellikle selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve A, B1, B2, B6, B12 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengin bir deniz ürünü.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, midyenin ülkede tüketimi tercih edilen su ürünlerinin başında geldiğini söyledi.74634064119196130031midye-dolma-300x278

Besin deposu midye

Midyenin özellikle selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve A, B1, B2, B6, B12 ve C vitaminleri yönünden çok zengin bir ürün olduğuna işaret eden Doç.Dr. Çolakoğlu, ”Ayrıca midyede diğer su ürünlerinde olduğu gibi yüksek oranda omega 3 yağ asitleri bulunmaktadır” dedi.

Doç. Dr. Çolakoğlu, midye etlerinin sağlıklı olması ve sonrasında ise sağlıklı koşullarda hazırlanıp, gıda haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Midyelerin denizlerdeki yaşamında, beslenmek için süzdükleri su içinde bulunan her türlü zararlıyı bünyelerine alabildiğine, bu nedenle çok kolay bozulabildiğine işaret eden Doç.Dr. Çolakoğlu, ”Dolayısıyla midyeler, özellikle ağır metal, biyotoksin ve mikroorganizma içeriğiyle insan sağlığı açısından risk oluşturabilmektedirler. Bu sebeple tüketilecek midyelerin temiz sulardan elde edilmesi ve hijyenik koşullarda hazırlanıp satışa sunulması gerekmektedir” diye konuştu.

Doç.Dr. Çolakoğlu, özellikle denize kıyısı bulunan kentlerde yaz aylarında rağbetin daha da arttığı midye dolmaların genellikle seyyar satıcılar tarafından tüketime sunulduğunu, denizden çıkarıldıktan sonra haşlanan midye etlerinin nasıl bir mutfak ortamında dolma haline getirildiğinin tam olarak bilinemediğini bildirdi.

Temiz sulardan çıkarılmış ve sağlıklı koşullarda hazırlanmış midyelerin soğuk ve hijyenik ortamlarda satışa sunulduğunda, sadece bir gün değil aksine artı 4 santigrat sıcaklıkta 15 gün, artı 7 santigrat sıcaklıkta ise 10 günlük süre zarfında mikrobiyolojik açıdan hiçbir riski olmadan sağlıklı bir şekilde tüketilebileceğini kaydetti.

Doç. Dr. Çolakoğlu, 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de oldukça bol bulunan ve yüksek besin değerine sahip olan bu gıda maddesine halkın güvenle yönlendirilmesi ve şüphelerin ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir’i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.Midye-Dolması

Asla peynir yememeli, çünkü ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.Gökçek Diyet

Sağlıksız Koşullarda Yapılan Midye’nin Zararları
– Ağır metaller içerdiği için Hepatit-A gibi birçok hastalığa davet çıkarır.
– Cinsel Bozukluk, karaciğer, böbrek yetmezliği, kalp ritmi bozukluğu, sinir sistemi bozukluğu ve kanser türlerine neden olmaktadır.
– Devamlı olarak sıcak tutulması bakteri üretimine yol açar ve ileride yaşamsal fonksiyonlarda ciddi hasarlara yol açabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here