Şifalı ve yararlı bitkiler içinde soğanın büyük bir yeri olduğunu hepimiz biliriz. Soğan içinde bol miktarda A,B ve C vitaminleri bulundurur. Antibiyotik ve ağrı kesici özellikleri olduğu ispat edilmiştir. Ayrıca çok iyi bir idrar söktürücü olduğuda bilinmektedir. Soğanı taze ve kuru olarak tüketebiliriz. Soğanı çiğ ve pişmiş olarak yiyebiliriz. Kokusu rahatsız etsede çiğ yenilmesi tavsiye edilmektedir. Mor, Beyaz, Kırmızı ve tatlı soğan çeşitleri mevcuttur. Soğanı kışlık ve yazlık olmak üzere iki şekilde tüketmeliyiz. Kışlık soğan daha kuru ve dayanıklı olmalıdır. Yazlık yeni ürün soğanlardan tüketilir. Soğan en çok Bursa Karacabeyde yetişmektedir.
Kışlık alacağımız soğanların kuru ve sert olması gerekir. Saklarken kuru , serin ve karanlık yerlerde saklamalıyız.

SOĞANIN FAYDALARI:

*Soğuk algınlığı, bronşit , öksürük gibi hastalıklarda soğan suyun ve soğanın kendisinin iyi geldiği tespit edilmiştir.
* Çiğ ve yemek içinde yenilen soğan kolestrolu dengelediği tepit edilmiştir.
* Çok soğan tüketilen bölgenin insanlarında kanser riski oranlarının düşük olduğu tespit edilmiştir.
* İdrar söktürücü özelliğinden dolayı, tansiyon ve böbrek rahatızlıklarına iyi geldiği tepit edilmiştir.
* Kalbi güçlendirdiğide tespit edilmiştir.
* Arı sokmalarına ve cilt hastalıklarınada iyi geldiği tespit edilmiştir.
* Şeker hastalığına iyi geldiği tespit edilmiştir.
* Soğan kürlerinin zayıflattığı tespit edilmiştir.
* İştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıldığı tespit edilmiştir.
* Soğan suyunun kulak ağrısına ve kaşıntısına iyi geldiği belirtilmiştir.(Tufan bey’den)
* Soğanın cücüğü zeytinyağında ısıtılıp ağrıyan kulağa konulduğunda iyi geldiği söyleniyor.( NzIGI’dan)
* Grip olunca soğan yenmesi iyi geldiği söyleniyor.(Nehirce tarafından)
* Ayrıca evinizin bir yerine soğan koyduğunuzda bazı hastalıkları (Grip)engellediği belirtiliyor.( Sevgili arkadaşım Aynurun katkıları)

Soğan İçin Püf Noktaları:
* Çiğ yenen soğanın ağızdaki kokusunu üzrine yenilen ekmek kabuğunun aldığı bilinmektedir.
* Soğan kokusunu çiğ maydanoz yemek, kuru karanfil çiğnemek, kuru kakuli çiğnemek veya süt içmek geçirir derler.
* Soğanın tavada kavururken içine çok az esmer şeker atarsanız karamelize olur.
* Soğanı çiğ veya pişirerek tüketin ama kızartma yapmayın.
* Soğan pişerken vitamin değerinden kaybetmesede kızartılınca daha azaldığı tespit edilmiştir.
* Kızartılan soğanın hazmı daha zordur.
* Salatalara ilave ederken tuzla biraz ovarak acısını alırsanız salatalarınız daha lezzetli olur.
* Soğanın acısı özü kesildiğinde içinden salınan gazlar verirmiş.
* Kuru soğanları doğrarken çeşmeyi açarsanız gözleriniz yanmazmış..
* Kuru soğandan gözleriniz yanmaması için ,çok çabuk davranarak doğramak,ağzınıza ekmek parçası almak veya sakız çiğnemek gibi yöntemler varmış…
* Gözlerinizin yaşarmamaı için çok acı olmayan soğanları tercih etmelisiniz.
* Zeytinyağlı ve et yemeklerinin lezzetini artırır.
* Yemeklere bol bol soğan koymalıyız. Soğan hem besin degerini artırır hemde lezzetini.
* Yemeklere koyacağımız soğanlar rendeden daha ziyade küçük küçük doğranmalıdır. Soğan ne kadar küçük doğranırsa
yemek okadar lezzetli olur.
* Kuru soğan kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır.Patateslerden ayrı yerde saklanmalıdır.
* Yeşillenen soğanlar diğer soğanlardan ayrılmalıdır. Yeşillenen soğanlar hemen tüketilmeli veya ekilmelidir.
* Soğan çorbası, soğanlı yumurta, etli soğan yahnisi, soğan dolması,soğanlı ekmek,soğan yahnisi,soğan kebabı, soğanlı pide en bilinen yemek çeşitleridir.
* Soğan yemeği çeşitleri daha sonra post haline gelecektir.

 

Kaynak:yazarkafe

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here