Osmanlı padişahlarının tercihi, her derde deva Şerbeti, 40 çeşit baharattan oluşuyor ve tamamen doğal.

-Sıcak ülkelerde yetişen, sarı-kırmızı salkımlar halinde çiçekleri ve koyu kırmızı renkte, mayhoş tatta meyveleri olan, 20-25 metre boylarında bir ağaçtır.

-En önemli malzemesini Hindistan’da yetişen Demirhindi meyvesi olan , 40 çeşit baharattan yapılıyor ve tamamen doğal bir karışımdan oluşuyor.

-Demirhindi meyvesi ve 40 çeşit baharatın aynı kap içerisinde kaynatılmasıyla oluşturulan Demirhindi Şerbeti, önce yüksek ateşte daha sonra da orta ve kısık ateşte toplam 6 saat kaynatılıyor.

-Kaynatıldıktan sonra içine tamamen doğal bal ilave edilen şerbet, 2 saat daha kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılıyor ve ardından servis ediliyor.

-3 farklı aşamadan geçirilerek oldukça zahmetli bir şekilde hazırlanan ve birçok padişah tarafından şifalı olduğu gerekçesiyle tercih edilmiş. Şerbeti içerken, özellikle zencefil, tarçın, havlucan ve karanfilin tadının alınıyor.

-Şerbetin sağlık açısından önemli faydaları bulunuyor, “Mide ağrıları, mide ekşimesi, soğuk algınlığı, nezle, bağırsak parazitleri, ruhsal sıkıntılar, romatizma ve kas ağrılarına iyi geliyor.

-Kaynatılan suyu içildiğinde bağırsak solucanlarını düşürmekte faydalıdır.

-Ayrıca, şerbetin iştahı açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri olduğu biliniyor.

-Meyvesi dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir ve bağırsakları temizler. Vücudu rahatlatır.

-Demirhindi ağacının meyveleri yenebileceği gibi baharat olarak da kullanılır. Ayrıca, reçel ve demirhindi şerbeti yapımında kullanılır.

-Demirhindi şerbeti yapmak için çekirdekleri alınmış demirhindi meyveleri kaynar suda bir süre kaynatıldıktan sonra suyu süzülür.

-Süzülen suya bolca şeker ya da bal katılarak, bu su tekrar kaynatılır ve süzülür. Elde edilen şerbet soğutulduktan sonra keyifle içilir. İstenirse Demirhindi şerbetine çeşitli baharatlar da katılabilir.
’nda oldukça yaygın olarak kullanılmıştır.

Demirhindi Şerbeti ve Yapılışı:

Malzemeleri:
1 ufak kase kuru demirhindi meyvesi, 12 bardak su, 2,5 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
Akşamdan demirhindiyi elinizde biraz açıp suya koyun, 1-2 taşım kaynatın, altını söndürüp ağzını da kapakla kapatın. Sabah tekrar ateşe koyup içine şeker ilave edin, şeker eridikten sonra 1-2 taşım daha kaynatın. Soğuduktan sonra süzerek servis yapın. Afiyet olsun 🙂

Kaynak:habertürksağlık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here