Elbette sağlıklı beslenirken besin çeşitliliği önemli, bu çeşitlilik içerisinde farklı renkli besinlerde bulunmalı. Yediğiniz besin ne kadar koyu renkli ise o kadar çok antioksidan madde içermekte, kanserden korumakta, hastalık savaşçısı fitokimyasallar içermektedir.

Siyah rengi çok da gözümüze hoş gelmeyebilir ama son çalışmalar diyor ki özellikle siyaha yakın renkteki besinler yakın zamanda süper besinler olarak adlandırılacak. Elbette hepimiz sebze veya meyve tüketirken en parlak, en canlı renkte olanları tercih ediyoruz ama diyetimize biraz da siyah eklemek faydalı olacak.

Siyah fasulye
alışkanlıklarımız arasında pek yer almayan siyah fasulye görüntü olarak itici gelsede lezzette kuru fasulyeden daha lezzetli diyebilirim. Ayrıca içeriğindeki fitokimyasallar nedeniyle diğer besinlere göre biraz daha fark yaratıyor ve en güçlü anti kanserojen besinler arasında gösteriliyor. Yakın zamanda Harvard’da yapılan bir çalışmaya göre de şeker dengesini sağlıyor. Bu nedenle gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz bir besin.

Böğürtlen
Kalori değeri düşük, besin değeri açısından oldukça zengin olan böğürtlen özellikle kansere karşı koruyucu, bağışıklık sistemini güçlendirici, şeker ve kolesterol düşürücü, kan basıncını dengeleyici, sinir sistemini onarıcı mucizevi bir meyvedir. Diyetinizde diğer meyveler kadar yer alması gerekmekte.

Siyah mercimek
Kırmızı ve yeşil mercimekten besin değeri açısından çok farkı olmayan siyah mercimek lif açısından biraz daha zengin olması nedeniyle kolesterol seviyesini düşürücü bir özelliğe sahip.

Siyah susam
Görüntü olarak çörekotuna benzeyen siyah susam daha çok uzak doğu ülkelerinde kullanılan bir bitkidir. Sindirimi hızlandırıcı, barsak problemlerini giderici etkisi bulunmaktadır. Mineral bakımından da oldukça zengin olan siyah susam bakır içermesiyle kan damarlarını, eklemleri ve kemikleri güçlendirir.

Siyah mantar
Kanser savaşçısı olan siyah mantar yapılan çalışmalara göre menopoz sonrası meme kanseri riskini azaltmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirip enerji metabolizmasını da etkilemektedir. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Siyah
Biz diyetisyenler yeşil çay tüketimini daha çok öneririz ama siyah çayın faydalarını da gözardı etmemek gerek. Kalp hastası olup düzenli siyah çay içenlerde içmeyenlere göre daha sağlıklı bir damar yapısı gözlenmektedir. Flavonoid açısından oldukça zengin bir bitki.

Siyah pirinç
Pirinç glisemik indeks açısından oldukça yüksek bir besin bu nedenle çok sık tüketmemekte fayda var ama siyah pirinç onun kadar tehlikeli değil ayrıca enflasmasyon azaltıcı bir etkisi de olacak. Antosiyanin adlı maddelerden oldukça zengin yani güçlü bir kanser savaşçısı.

Kaynak:Diyetisyen Özlem Sert Aydın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here