vücudumuz için zorunlu minerallerden biridir ve vücutta en çok bulunan minerallerin kalsiyumdan sonra ikincisidir.Toplam vücut ağırlığımızın yaklaşık % 1 ini oluşturur. Vücuttaki her hücrede fosfor bulunur. Bununla birlikte fosforun % 80 i kemik ve dişlerimizde bulunmaktadır.indir

Fosforun faydaları
Fosfor kemik ve dişlerin oluşumunda büyük rol oynar. Doku tamirinde, büyüme için gerekli olan proteinin sentezinde, karbonhidrat ve yağların vücut tarafından kullanılmasında etkisi vardır.Ayrıca enerjinin depolanması ve kullanılmasında gerekli olan ATP nin yapı taşıdır.Fosfor B vitamini ile birlikte çalışır. Kas kasılmasına, böbreklerin faaliyetlerine, kalp atımının düzeninin sürdürülmesine ve sinir iletilerine yardımcı olur.

Günlük Fosfor İhtiyacı

Vücudumuz için gereken fosforu günlük diyetimiz ile alırız.Gıdalarla alınan fosforun % 70 i  emilir ve özellikle kemiklerde depo edilir. Dolaşımdaki inorganik fosfor düzeyi, parathormon, D, bağırsaklardan absorbsiyon, renal fonksiyon, kemik metabolizması ve beslenme ile ilgilidir. Günlük fosfor ihtiyacı:

İlk bir yaş: 100-275 mg
1-3 yaş: 460 mg
4-8 yaş: 500 mg
9-18 yaş: 1250 mg
Erişkinler: 700 mg
Hamile veya emziren kadınlar:
18 yaşından küçük: 1250 mg
18 yaşından büyük: 700 mg

Fosfor içeren yiyecekler:
Hemen hemen her yiyecekte fosfor bulunursada en zengin kaynağı protein içeriği yüksek olan et ve süt ürünleridir. Kalsiyum ve protein açısından zengin beslenen kişiler, fosfor içinde zengin beslenmektedirler.
Besin mg/100gr
Balıklar
Alabalık 238
Balık Unu 3100
Kılıç 258
Levrek 180
Sardalya 215
Uskumru 274
Havyar 355
Istakoz 183
Karides 166
Midye 236
Etler
Az Yağlı Dana Eti 201
Orta Yağlı Dana Eti 193
Yağlı Dana Eti 185
Az Yağlı Koyun Eti 151
Orta Yağlı Koyun Eti 147
Yağlı Koyun Eti 135
Tavuk Eti &160
Beyin 312
Dana Karaciğer 332
Dana Dalak 272
Tavuk Karaciğer 236
Kurubaklagiller- yemişler
Ayçiçeği çekirdeği 837
Badem 504
İç Bakla 391
Barbunya 457
Bezelye 268
Börülce 426
Ceviz 380
Çam Fıstığı 604
Fındık 337
Kabak Çekirdeği 1144
Kuru Fasulye 425
Mercimek 377
Nohut 331
Susam 592
Antep Fıstığı 500
Yer Fıstığı 407
Besin mg/100gr
Meyveler
Armut 11
Ayva 17
Çilek 21
Elma 10
Erik Pestili 107
Hurma 63
Kuru İncir 77
Kuru Kayısı 108
Kayısı Pestili 139
Muz 26
Portakal 20
Şeftali 19
Taze Üzüm 20
Kuru Üzüm 101
Kivi 30
Sebzeler
Kuru Bamya 377
İç Bezelye 116
Kurutulmuş Biber 293
Taze Börülce 172
Domates 27
Enginar 176
Kuru Fasulye 377
Kereviz 115
Ispanak 51
Mantar 116
Mısır(Taze) 111
297
Sarmısak 202
Soğan 36
Süt ve Süt Ürünleri
Beyaz Peynir 300
Cheddar 512
605
Kaşar 563
İnek Sütü 95
Keçi Sütü 111
Koyun Sütü 158
Yoğurt 90
Yumurta Beyazı 11
Yumurta Sarısı 508083-590x274

Fosfor eksikliği
Birçok gıdada yeterince fosfor mevcut olduğu için fosfor eksikliği ancak uzun süre aluminyum hidroksit içeren antiasit kullanımı veya bazı hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. , , iştah kaybı, yorgunluk, kas ağrıları gibi bazı belirtiler verir.

Fosfor Düzeyinin Azalmasına Yol Açan Bazı Sebepler:
– Hiperparatiroidizm
– D vitamini eksikliği
– Hiperinsülinizm
– Alkolizm
– Diabetes Mellitus
– Malabsorbsiyon sendromu
– Hipokalemi
– Hipotiroidi
– Tiyazid diüretiklerin kullanımına bağlı olarak
– Kusmalar
– Hızlı büyüyen neoplastik hastalıklar
– Miyeloma
– Mutipl endokrin neoplazi
– Hiperventilasyon sendromu


Karbonatlı içeceklerin çok fazla içilmesi, çok fazla et içeren yemeklerin yenmesi gibi sebeplerle aşırı düzeyde fosfor alınabilir. Direkt olarak etkisi olmasa da kalsiyum emilimini etkiler ve sonuçta osteoporoz ve ya kemik kırıklarının artmasına sebep olabilir.Demir emilimini de olumsuz olarak etkileyebilir.images

Fosfor Düzeyinin Artmasına Yol Açan Bazı Sebepler:
– Hipoparatiroidizm
– D vitamin fazlalığı
– Pseudohipoparatiroidzm
– Kırık iyileşmesi sırasında
– Böbrek yetmezliği
– Laktik
– Diabetik ketoasidoz
– Akromegali

– Üst barsak tıkanıklığı
– Paget hastalığı
– Multipl miyeloma
– Lösemi

Kaynak:sağlıkgüzellikbakım

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here