Gönderen Konu: haşhaşlı bulgur pilavı  (Okunma sayısı 4145 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Devrim

  • Artık sende "biz" densin..
  • *
  • İleti: 4.240
  • Cinsiyet: Bay
haşhaşlı bulgur pilavı
« : 15 Ekim 2006, 19:07:56 Paz »
Tadımlık
Bakıyorum tabağınızdaki bulgur pilavı bitmiş, kaşığın ucuyla biraz daha koyuyorsunuz tabağınıza. Sadesi de güzel elbette bu pilavın; ama bir de şunu denemenizi öneririm:
Sarma Aşı
Bir tür bulgur pilavı. Burdur, Isparta, Afyon yöresinde yapılıyor. Bu yörelerde ortak olan ürün nedir, haşhaş! İşte anneannemden kalma bir haşhaşlı bulgur pilavı tarifi. Anneanne dönemi tarifi dedim ya, arif olana saz bile az demişler. Anlayın artık kolesterol öncesi dönem tariflerinden biri bu.

Malzemeler (2 kişi için ana yemek olarak hazırlamak için)
* 1,5 su bardağı (genel tarif bardağı olur kendisi Paşabahçe yapımı olup ortalama 200 gr. bulgur alır) pilavlık bulgur
* İri bir baş kuru soğan (Migros`tan falan alışveriş yapıyorsanız naylon file içinde uzun bir değnek gibi ambalajlanmış o iri başlardan bir tane yeter de artar bile. Normal boyutta soğan alabilenlerdenseniz iri size göre neyse o.)
* 1,5 yemek kaşığı tereyağ
* 2,5 bardak kaynar su (Su miktarı, bulgurun su çekme kapasitesine göre değişebilir. Pilavlarda su, çok önemli; ama ben suyu bir kerede koyma derdine düşmüyorum doğrusu. Göz kararı suyu koyuyorum. Baktım bu su çekmeye yüz tuttu; ama pirinç/bulgurda pişme emaresi yok biraz daha suyu anında kaynatıp ekliyorum. Pişman olmadım!)
* 3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi (Bu malzeme, “doğal”, “organik” ürünler satan şık ve haddinden fazla pahalı bulduğum dükkanlarda var. Antalya`ya falan giderken Afyon`a girmeden yol üstünde mola veriyorsanız İkbal adlı dinlenme tesisindeki marketten çok makul fiyatlara- yarım kilosu 2,5 milyon gibi- satın alıp buzdolabınızda çok uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz. Belki çörek falan da yaparsınız nefis olur. O ayrı hikaye.
* Rendelemeye uygun tuzsuz peynir (Urfa peyniri gibi sert peynirler, artık marketlerde selefon kostümleriyle karşımızdalar, değerlendirelim.)
* Yeterli miktarda tuz, karabiber
* 1 silme yemek kaşığı kuru nane (bol naneli bir pilav bu)
* Yarım su bardağı ceviz (bıçakla küçük parçalara bölünmüş halde, dövülmüş olmuyor, dövülünce bir kısmı toz haline geliyor çünkü)
* Salamura asma yaprağı (isteğe bağlı; ama yemeğe adı veren olayın kahramanı)
Bir de bu pilavın gerçek tarifinde kullanılan kakırdak (kıyılmış iç yağ eritilip yağı süzüldükten sonra geri kalan küçük, kızarmış, çıtır, çıtır doku parçaları) var ki, onu bu diyarlarda, bu devirde bulmak imkansıza yakın. Bu malzemeyi kullanmayız olur biter!

Yapılışı
Soğanı yemeklik doğrayın, ısıtılmış pilav tencerenizde yağsız olarak çabuk çabuk çevirin sonra yağı ekleyin ve birkaç kez daha çevirin. Tencereye suyu koyun kaynatın ya da su ısıtıcısında suyu kaynatıp tencereye dökün. Bulguru yıkayın suyunu süzdürün. Tuz, karabiber, ceviz ve bulguru kaynamakta olan suya ekleyin. Bu sudan birkaç yemek kaşığı alarak bir kaseye koyduğunuz haşhaş ezmesinin üstüne dökün. Pilav pişerken, haşhaş ezmesini bu suyla inceltin. Pilavın pişmesine yakın haşhaş ezmesini tencereye ekleyin. Pilav pişince, rendenin uzun tarafıyla uzun uzun rendelemiş olduğunuz peyniri ve aromasını pilava yaymayı bekleyen kuru naneyi pilava ekleyin. Pilavın demlenmesi için tencereyi bir güzel sarın sarmalayın, kundaklayın. Bırakın uyusun biraz.
Siz de bu arada sofrayı kurun. Turşu, soğan, yoğurt, bulgur pilavını neyle yiyorsanız ondan çıkarın. İsteğe bağlı kısmını dikkate almış ve salamura asma yaprağı satın almışsanız onları da gerektiği gibi hazırlayıp güzel bir tabağa koyun. Bu pilav, bu yapraklara sarılarak yeniyor. Pilav demlendikten sonra çıkarın üstünü başını. Tabaklara koyun. Asma yaprağı tabağı pilavı yiyenlerin elinin altında olmalı. Bir asma yaprağının içine bol miktarda pilavdan koyduktan sonra iri, tombik sarmalar yapın ve afiyetle yiyin. Zeytinyağlı sarma yapar gibi kalem gibi olsun diye zahmet etmenize gerek yok, zaten isteseniz bu içi kullanarak öyle ince saramazsınız, tabağınızdaki pilav soğur, peynir kaskatı olur. İsteğe bağlı kısmını dikkate alıp daha fazla zahmete girmek istemiyorsanız kaşıklayın pilavı gitsin. Hem de ne gitmek!

Afiyet olsun.

Nazlı Pişkin
Ekim/2002 İstanbul

Tekliği bilir misin?
Öbür adı yalnızlık olan.
Bir kelebek mi uçtu...
Dokunma! Ömrü çok kısa

Z-DEVRİM

Çevrimdışı Bircem

  • K A L B İ M
  • *
  • İleti: 10.494
  • Cinsiyet: Bayan
haşhaşlı bulgur pilavı
« Yanıtla #1 : 16 Ekim 2006, 10:33:51 Pzt »
haşhaşlı bulgur pilavı ilginç ve değişik buldum...Ayrıca yapımı kola y ve pratik...denemekte yarar var diyorum... ;)
Devrimcim nerdende buluyorsun böyle konuları?seni her defasında çok değişik bir içerik ile görüyorum?
Aslında yemek tarifleriyle (PRATİK) bir sayfa açılabilinir...Çünkü hepimiz zaman zaman değişik şeyleri öğrenmek ve tadmak istiyoruz.... ;)
Kadın, dünyaya egemen olan tek tuttukludur.

Çevrimdışı Cσ∂єx

  • Site Sahibi
  • *
  • İleti: 7.083
  • Cinsiyet: Bay
  • Sus(muş)!...
    • Kalbim
haşhaşlı bulgur pilavı
« Yanıtla #2 : 16 Ekim 2006, 13:40:49 Pzt »
Abi bunu yiyen, kafayı bulur.

Diğer taraftan kategori istekleriniz için lütfen Görüş, İstek ve Şikayetleriniz bölümündeki Yeni Kategori İstekleri arayüzünü kullanın.
Özgür'lük! Daha iyi anlıyorum artık seni :)

İsyan etme gökyüzü, benim kadar ağlayamazsın.

Çevrimdışı amannebileyimya

  • K A L B İ M
  • *
  • İleti: 4.810
  • Cinsiyet: Bayan
  • get up!..stand up!..don't give up the fight!..
haşhaşlı bulgur pilavı
« Yanıtla #3 : 13 Kasım 2007, 15:02:18 Sal »



          'pirinçli pirinç pilavı' denemelerim mükemmeliyete eriştikten sonra elbet bu tür spesiyallere de el atıcam ben  :-\...umudunu kaybetmemek lazım.. :cigara
eline sağlık tanrı'm, leyla çok güzel olmuş..tanrı'm eline sağlık,dünya da güzel olmuş..keşke biraz ölmesem.. : )

Çevrimdışı Jazira

  • Artık sende "biz" densin..
  • *
  • İleti: 2.758
  • Cinsiyet: Bayan
  • Askerime Uzanan Bütün Kirli Ellerin Canı Cehenneme
haşhaşlı bulgur pilavı
« Yanıtla #4 : 17 Kasım 2007, 08:49:22 Cts »
Konu tarafımdan ait olan bölüme taşınmıştır
İmza Devri Bitti!

Çevrimdışı senarist081

  • Forum Tutkunu
  • *
  • İleti: 171
  • Cinsiyet: Bay
  • İyi yazılmış bir senaryo zaten yönetilmiş demektir
haşhaşlı bulgur pilavı
« Yanıtla #5 : 21 Nisan 2008, 16:53:48 Pzt »
Valla tam dietlik bu..Ben makarnadan vazgeçtim haşhaşlı bulgur pilavı istiyorum sevgili Jazira,olabilir mi acaba..Mümkünmüdür?

Çevrimdışı Jazira

  • Artık sende "biz" densin..
  • *
  • İleti: 2.758
  • Cinsiyet: Bayan
  • Askerime Uzanan Bütün Kirli Ellerin Canı Cehenneme
haşhaşlı bulgur pilavı
« Yanıtla #6 : 21 Nisan 2008, 17:07:15 Pzt »
Makarnaları al ye sonra kalsın de  ::) Olmaz aldınız iade mumkun değildir  >:D

Yada rejim var neyse bu defalık olsun bakalım..;)
İmza Devri Bitti!

Çevrimdışı senarist081

  • Forum Tutkunu
  • *
  • İleti: 171
  • Cinsiyet: Bay
  • İyi yazılmış bir senaryo zaten yönetilmiş demektir
haşhaşlı bulgur pilavı
« Yanıtla #7 : 21 Nisan 2008, 17:12:03 Pzt »
Makarnaları al ye sonra kalsın de  ::) Olmaz aldınız iade mumkun değildir  >:D

Yada rejim var neyse bu defalık olsun bakalım..;)


Keşke eşim de sizin gibi böyle anlayışlı olsaydı..Ama nerdeee elinden gelse beni bir deri bir kemik bırakıcak..

Çevrimdışı Jazira

  • Artık sende "biz" densin..
  • *
  • İleti: 2.758
  • Cinsiyet: Bayan
  • Askerime Uzanan Bütün Kirli Ellerin Canı Cehenneme
haşhaşlı bulgur pilavı
« Yanıtla #8 : 21 Nisan 2008, 17:18:44 Pzt »
Bir bildiği var ki böyle davranıyordur :)
İmza Devri Bitti!

Çevrimdışı senarist081

  • Forum Tutkunu
  • *
  • İleti: 171
  • Cinsiyet: Bay
  • İyi yazılmış bir senaryo zaten yönetilmiş demektir
haşhaşlı bulgur pilavı
« Yanıtla #9 : 21 Nisan 2008, 17:22:48 Pzt »
Bir bildiği var ki böyle davranıyordur :)

Yaaa ne demezsin..Şaka bir tarafa gerçekten de kilo problemim var,şu sıralar dikkat ediyorum..Arkadaşları takılıyormuş senin ki evlendiğinizden beri baya kilo aldı diye,onda da bir takıntı oldu bu,her seferinde beni sıkıştırıyor en son dayanamadım..Karar verdim bakalım nereye kadar götürücez..Bu arada tarifler müthiş,galiba yemek olayına baya bir ilgi alakamız var.. ;)