Neden ev yoğurdu yapmalıyız? Sağlıklı ve uzun yaşamanın sırrı yoğurtta gizli; ama piyasada satılan, içinde jelatin, nişasta ve benzeri bir sürü katkı maddeleri olan; bununla da yetinilmeyip, koruyucu E bilmem kaç kimyasal maddeleri eklenmiş olan yoğurt değil tabii, insan ömrünü uzatan. Evde katkısız doğal sütten yapılan günlük yoğurtlar, sağlıklı olan.

Doktorların da ev yapımı yoğurt, yâni ev yoğurdu konusundaki ısrarlarına kulak verip, artık sağlığımızı düşünüp, kendi yoğurdumuzu kendimiz yapmalıyız. Bu hiç de zor değil…

Ev Yoğurdu Yapmak İçin Gerekli Malzeme:

Ev yoğurdu yapmak için gerekli olanlar, çok basit:
1 litre günlük süt,
Maya olarak çeyrek su bardağı ekşimemiş taze yoğurt,
Arzu edilirse 1 tatlı kaşığı bal ya da toz şeker.

Ev Yoğurdu Yapılışı:

Ev yoğurdu yapmak için, ilk olarak 1 litre günlük süt, tabanı kalın olan orta boy bir çelik tencereye alınarak bir taşım kaynatılır. Eğer, koyu kıvamlı daha katı bir yoğurt elde etmek isteniyorsa, süt 5 – 10 dakika daha (arada bir karıştırıp) kaynatılarak, fazla suyunun buharlaşması sağlanabilir. Hatta bir litreden biraz fazla süt kullanılıp, yaklaşık bir litreye ininceye kadar kaynatılması da iyi bir yoldur. Çünkü sütün koyuluğu, yoğurdun katı olmasına yardım eden bir faktördür.
Kaynatma işlemi bitince tencere ocaktan alınıp, bir kenarda sütün ılıması için 20-25 dakika bekletilir. Bu sırada yüzeyinde kaymak oluşmaması için ara sıra karıştırılır.
20-25 dakika bekletilen sütün sıcaklığı, artık ev yoğurdu mayalamaya uygun hale gelecektir. Serçe parmak sütün içine batırılarak sıcaklığı kontrol edilir. Süt parmağı yakmamalı, ama ılıktan daha sıcak olmalıdır. Ev yoğurdu yaparken sütün mayalanabileceği en uygun sıcaklık yaklaşık 45-50 derecedir. (50˚C / 110˚F)
Ev yoğurdu yapımında, mayalama sırasında; tencereden bir kepçe kadar süt alınıp mayanın içine katılır ve iyice karıştırılır. Böylece maya süte alıştırılmış olur. Bu işlemle alıştırılmış maya sütün içine ilâve edilip, 1 – 2 dakika karıştırılarak mayanın süte eşit şekilde dağılması sağlanır.
Ardından (arzu ediliyorsa) yoğurdun daha tatlı olması için 1 tatlı kaşığı bal ya da toz şeker eklenip bir iki kez karıştırılır.
Ev yoğurdu yapmak için hazırladığımız bu karışım, kapaklı, çok temiz cam bir kaba ya da bir porsiyonluk kaplara alınıp; kapakları kapatılmadan, bir fırın tepsisinin içine yerleştirilir. Yoğurt kabı olarak küçük cam kavanozlar da kullanılabilir.
Fırın 50 dereceye ya da varsa “yoğurt ayarı”na getirilip, tepsi fırının içine yerleştirilir. Bu arada, “neden fırın?” diye düşünüyorsanız, bunun cevabını aşağıda bulacaksınız:
Neden fırın?.. Fırında saat tutarak yoğurt mayalandığında, yoğurt gereğinden fazla mayalanıp ekşimez ve her seferinde hiç sorunsuz koyu kıvamlı nefis bir yoğurt elde edersiniz. Fırın yöntemi en garantili ev yoğurdu mayalama yöntemidir. Eğer yoğurt yapma makineniz varsa, elbette fırın yerine yoğurt makinesi de kullanılabilir.
Şöyle ki: Ev yoğurdu yaparken, yoğurdun katı olması ile tatlı olması, aslında birbirinin tersi iki sonuçtur. Çünkü mayalanma süresini uzun tutarsanız yoğurt daha katı olur, ama bu durumda ekşime de daha fazla olur. Yoğurt tatlı olsun diye mayalanma süresini kısa tutarsanız, o zaman da katı bir yoğurt olmaz. İşte bu nedenle, “süre” dışındaki başka değişkenlerin de kontrolünüzde olması gerekir. Yoğurdu fırında yaparak, “ısı” faktörünü de kontrolünüze almış oluyorsunuz.
Evet, nerede kalmıştık?.. Fırın 50 derecede 3 – 4 saat boyunca çalıştırılarak ev yoğurdunun fırında mayalanması sağlanır. Süre tamamlanınca, ev yoğurdu, fazla sallamamaya dikkat edilerek fırından alınıp oda sıcaklığında 5 – 10 dakika bekletilir. Ardından kapakları kapatılıp, yine sarsmadan buzdolabına yerleştirilir. Buzdolabında 5-6 saat istenilen yoğurt kıvamını bulması için dinlendirilir.
Bu malzeme ve yöntemle yaklaşık 750 gr. ev yoğurdu elde edilir.
Eğer; bir yaşından küçük bebeğiniz varsa, 1 yaşından küçük çocuklara bal verilmesi uygun olmadığı için ev yoğurdu hazırlarken bal eklemeden de yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here